En sjov leg for store og små
Solen skinner, det er sommer og familien er samlet. Men børnene keder sig. Nu er det tid til at gå på opdagelse i naturen …
Her er en leg, som kan leges overalt, hvor der er træer, planter og buske. Inger fandt på denne leg sidste år. Som gammel lærer opfinder hun stadig underholdende og lærerige aktiviteter.
Legen hedder ”Find et blad”. Den kan bruges fra 5 år og op efter. Også store børn og voksne kan være med.
Sådan gør du
Legen skal planlægges på forhånd.
Det sker ved, at man går en tur i haven eller i den nærmeste park, strand eller skov. Her observerer man, hvilke træer, buske og planter, der vokser i området.
Skriv det ned og lave en liste, som fx kan se sådan ud:
- Find et birkeblad
- Find et laurbærblad
- Find en bellisblomst
- Find en nål fra et fyrretræ
- Find en lærkekogle
- Find et mælkebøtteblad
- Find en mælkebøtteblomst
- Find en kvist fra en hæk
- Find et blad fra et æbletræ
- Find en bog-nød
Der må gerne være op til 20 forskellige blade, blomster eller træer på listen.
Og nu er man klar til at sende deltagerne ud på en ekspedition, hvor de skal hjembringe de forskellige blade og plantedele på listen.
Del deltagerne op i grupper, så der er to eller 3 personer i hver gruppe. Det skal helst være både store og små sammen, så de kan hjælpe hinanden.
Det er for øvrigt altid en god leg at lege med sin mor eller sin far.
Grupperne går nu på opdagelse og samler ind. Det er en god ide at give en liste til hver gruppe, men den kan også hænge på væggen.
Giv en plasticpose og en lille saks med på turen. Sæt en halv til en hel time af, og sig til deltagerne, hvornår de skal være tilbage.
Giv hjælp til at finde de rigtige planter
Hvis man ikke ved, hvordan fx en bog-nød ser ud, så må man gerne spørge ”oraklet”. Oraklet er den person, der har lavet listen.
For at gøre legen lidt sjovere, kan oraklet evt. forlange, at man skal gøre en tjeneste, inden hun fortæller, hvordan en bog-nød ser ud (og hvor den findes). Fx kan hun bede om, at man synger en sang eller løber 3 gange rundt om bordet eller slår en kolbøtte. Eller noget helt fjerde.
Man kan også lægge en opslagsbog om blomster og planter i den danske natur frem, fx Politikens Flora i farver, så deltagerne kan slå op i den.
Vis planterne frem på en kreativ måde
Når alt er samlet ind, kan man lime sine kviste og blade op på et stykke karton eller tykt papir. Mange af bladene og blomsterne er ganske små, så det behøver ikke være et særlig stort stykke papir.
Man kan også vælge at skrive navnene på planterne på planchen. Planchen kan også pyntes med fx små tegninger, glimmer, perler eller klistermærker.
Du har brug for karton eller pap fra flyttekasser – eller hvad du har, som planterne kan limes op på. Et stykke tykt akvarelpapir i A3-format kan også bruges.
Der skal også bruges limpistol og måske tape. Og farver, blyanter og evt. pynteting.
Skal vi til fernisering?
Hvis man har lyst, kan man afslutte med at holde en lille fernisering, hvor man sætter plancherne op ved siden af hinanden. Så kan kunstværkerne blive vist frem og beundret.
Måske er der naboer at invitere – eller folk, som ikke var med i legen.
Det er altid sjovt at servere saftevandsdrinks i fine glas og bære det frem på bakker. Med chips til.